Astrid Lindgrens Näs

imageEfter en helg på Astrid Lindgrens Näs är jag nu fylld av inspiration och kärlek till denna sagodrottning, som har fängslat så många barn i så många år. En guide visade oss runt i Astrids barndomshem och jag fick höra om hennes barndom, precis som i Bullerbyböckerna och i Madicken.

”Det står väl inte i Mose lag att det är förbjudet för gamla kärringar att klättra i träd!”, sa hon och fortsatte att leka och klätta i träd även som gammal. Hon växte upp med luffarna som satt vid köksbordet om kvällarna och berättade historier.

Jag önskar att jag hade haft en luffare vid middagsbordet när jag var barn. Rasmus på Luffen är en av mina absoluta favoriter. Den spelade vi som ljudband i bilen när mina barn var små. Och jag grät en skvätt på slutet varje gång. Det var nog zigenarblodet i mig som kom i brand.

När jag utbildade mig till lärare fick jag lära mig något som jag har burit med mig. Det viktigaste du kan ge ditt barn är vingar och rötter; vingar för att kunna flyga och rötter för att våga. Jag tror att det var det Astrid Lindgren fick.

 

En reaktion på “Astrid Lindgrens Näs

  1. Idag, 9 april 2014, ska de tydligen diskutera barnlitteratur och läromedel på P4 Dalarna: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=161
    Tydligen var det någon mamma som blivit upprörd över att hennes sjuåring fick läsa om bantande mammor, alkoholiserade grannar och att inte få bli kär i en mörkhårig flicka. Hon undrade om andra barn också fick läsa omoderna läromedel. Och jag undrade på vilket vis detta kunde vara omodernt. Hoppas det bara är en olycklig rubriksättning på ämnet de skulle ta upp… Nåja, kanske kan vara intressant för dig med att lyssna på. Vet inte så mycket mer, tex vilken tid, men det skulle vara med Lotta Bromé.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *