Astrid Lindgrens sockerdricksträd

Iphone nov 2013 366

Astrid Lindgren hade fantasi. Hon skapade några av våra klassiker, som kommer att leva kvar i oss för alltid. Pippi, Emil, Ronja, Tjorven och Karlsson tillhör numera vårt kulturarv. Generation efter generation växer upp med de karaktärerna vid sin sida. Och böckerna trycks i upplaga efter upplaga.

Astrid skrev om sitt eget liv, sin egen barndom. Och så vred hon det runt några varv med hjälp av sin fantasi. Sockerdricksträdet fanns naturligtvis i verkligheten och med fantasins hjälp vet nu varenda unge vad sockerdricksträdet är (fast barn idag inte ens dricker sockerdricka).

Just nu läser jag Ronja Rövardotter för första gången. Jag mötte henne först som filmfigur och det har inte blivit att jag läst boken förrän nu. Jag slås av Astrids språk. Skriver hon verkligen till barnet? Eller skriver hon för att en vuxen ska läsa den för barnet? När jag tänker efter så har jag nog inte sett något barn läsa den själv. Är det kanske så att många av Astrids böcker är tänka som högläsningsböcker? Eller är det vi vuxna som håller oss fast i Astrids figurer och för dem vidare till nästa generation?

I vilket fall som helst så tycker jag bättre om filmen om Ronja än om boken (i alla fall än så länge).

2 reaktion på “Astrid Lindgrens sockerdricksträd

  1. Jag läste Ronja när jag var liten! Ca 100 gånger. Det var faktiskt den allra första bok som jag läste själv. Då hade jag i och för sig hört den läsas högt flera gånger innan dess, men jag tror att jag skulle ha läst den annars också.

    Kul med sockerdricksträdet! 🙂

  2. Vad skönt att höra. För mig var det också en av Astrids böcker som var den som jag läste alldeles själv, bara för mitt eget nöjes skull, inte för att någon vuxen hade sagt åt mig. Det var Mio min Mio och det är klart att jag har ett alldeles speciellt förhållande till den.
    Och nu kan jag lugnt läsa vidare i Ronja 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *