Läs för ditt barn

albert-einstein

Albert Einstein sa till en orolig mamma att du ska läsa sagor för ditt barn om du vill att det ska bli intelligent. Jag läser redan för mitt barn, svarade modern. Läs ännu mer, var Einsteins råd.

Jag har tagit fasta på Einsteins råd och fortsatt att läsa även efter det att barnen har lärt sig läsa. Det har gett mig en mysig stund med barnen och jag hoppas att mitt läsande har gett dem åtminstone lite fantasi och kreativitet. Genom sagan öppnas dörrar till nya världar, där det bara är fantasin som sätter gränserna.

Men gränsen sätts när en illustratör ger oss en bild, framför allt när en bok blir filmatiserad. För mig såg Pippi Långstrump ut som på Ilon Wiklands bilder. För mina barn ser hon ut som Inger Nilsson. Jag har flera gånger hört barn prata om karaktärer som om det inte är den ”riktiga Pippi Långstrump”. Den riktiga är ju den på filmen.

Jag tror att Einsteins råd till föräldrar gäller i ännu högre grad idag än när han levde. Idag matas barn tidigt med färdiga, ofta rörliga bilder. Jag tror att det är positivt med alla bilder men jag tror också att barnet måste få en chans att skapa sina egna bilder.

3 reaktion på “Läs för ditt barn

  1. Hej!

    Håller med om att det blir för mycket bilder ibland. Avskyr när det är illustrationer i notböcker, det har hänt att jag har ratat sånger bara för att jag tyckte bilden var fånig. Vilket ju är alldeles irrationellt och har gjort att jag missat en hel del fina visor för det. Man ska ju inte döma boken efter omslaget, heter det, men hur ofta gör man inte det? Det är ju ofta det första intrycket man får.

    Lycka till med bloggen!

    • Tack. Ja omslagsbilden är ju jätteviktig. Det är ju på den man väljer bok om det inte råkar vara så att man hört talas om den. Det måste vara jättesvårt att välja omslag på sin bok. Men det är ju ett senare problem 🙂

      • Och det brukar väl vara förlaget som väljer omslagsbild, inte författaren själv. Tur kanske, för när man väl valt hur boken ska börja, vad den ska handla om, vilken struktur den ska ha, vilket namn alla karaktärer ska ha, vilken färg på strumporna de ska ha… Då skulle det inte förvåna mig om man körde fast på det sista beslutet – hur omslaget ska se ut. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *