Böckerna om Tam – lättläst fantasyserie

tam-tiggarpojken

I morse läste jag den tredje boken om Tam, tiggarpojken som drömmer om att bli drakriddare. Jag tycker att Jo Salmson har lyckats med att bygga upp en spännande historia, en ”vanlig” huvudperson som man lätt identifierar sig med och en fantasymiljö med drakar och drakriddare. Hon skriver med ett enkelt språk som passar för barnen som nyligen lärt sig läsa. Och de härliga mangabilderna av Åsa Ekström fyller i det orden inte säger.

Jag ser att många barn i ettan och tvåan slukar den ena boken efter den andra. När jag läste den första boken blev jag inte så nyfiken men när jag nu har läst den tredje slås jag av det geniala upplägget. Varje bok är en avslutad del men lämnar ändå kvar en cliff-hanger så  att man vill fortsätta. Det är mest pojkar som lockas men det är oftast de som har svårast att hitta böcker.

Jo Salmson är en pseudonym. Jag gillar idén med ett författarnamn och ett privat namn. Då är det nästan som att vara någon annan när man är ute och pratar om sina böcker. Än så länge har jag inga böcker att vara ute och prata om och heller ingen pseudonym. Men jag ska nog fundera ut något.

 

2 reaktion på “Böckerna om Tam – lättläst fantasyserie

  1. Ja, att använda pseudonym har man ju liksom vant sig vid via all internetanvändning, alla forum och så man är med på. Det blir som en brandvägg man har mellan sig och omvärlden, som kanske kan vara trygg att ha dit världen verkar vara på väg.

    • Jo Salmson skaffade sin pseudonym för att hon jobbade på förlaget och ville vara lite anonym. Pseudonyumen Lars Kepler skapades för att författarna redan var etablerade och ville ha en förutsättningslös läsning.
      Och så det senaste. J.K. Rowling gav ut sin deckare ”The Cuckoo’s Calling” under pseudonymen Robert Galbraith. Hon säger att det var skönt att slippa alla förväntningar. Och det kan man ju förstå.
      Nu har ju inte jag sådana problem. Så jag kanske inte behöver en pseudonym – i alla fall inte nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *