Jakten på Jack – Trolldom i Gamla Stan

trolldom_i_gamla_stan

Text: Martin Olczak               Bild: Anna Sandler                 Ålder 6-9 år

Jag frågade på biblioteket i Norrköping vad barn i lågstadiet lånar och jag fick några tips. Det här var ett av dem. 

Föräldralösa Jack får lämna barnhemmet för att fira sommarlovet hos sin moster i Stockholm. Mostern åker motorcykel och bor i en gammal nedlagd verkstad i Gamla Stan. Det visar sig att Jack är trollkunnig och han hittar en trolldomsbok som andra varelser är ute efter. Varulvar, vittror, pysslingar och bergtroll jagar trolldomsboken men Jack håller hårt i den.

Ingredienserna är bra; varulvar, troll och andra varelser, en annorlunda moster på motorcykel och en välkänd men kuslig miljö (Gröna Lund och Gamla Stan nattetid). Dessutom har Olczak lämnat läsaren med en klockren cliffhanger som gör att man bara måste läsa fortsättningen.

Jag gillar språket; enkelt,och med hög närvaro. Man kommer nära huvudpersonen och det är spännande att följa händelserna. Och jag älskar mostern. Det är härligt med en lite udda kvinnlig karaktär. Och så gillar jag att det inte är så synd om den föräldralösa pojken.

Jag reagerar på den där cliffhangern. Det är klart att jag förstår att den är bra. Men när jag läser en bok vill jag känna att jag har läst ut boken. När jag läste Harry Potter kändes varje del som en egen bok, även om det fanns en oavslutad problematik. När jag hade läst ut Trolldom i Gamla Stan kände jag mig snuvad på slutet. Det var bara en paus i jakten och det gör att det inte går att läsa bara en av böckerna. I mina ögon känns det som att luras lite, som att få en smakbit. Böckerna borde definitivt säljas som en helhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *