Megakillen – Grymma grabben slår till

Megakillen

text: Martin Olzcak                          bild: Anna Sandler                           ålder 6-9 år

Du kan läsa om Megakillen i nio böcker. Han heter egentligen Melker och är en helt vanlig kille som förvandlas till Megakillen. Och då blir han en superhjälte. Han gör en hel massa superhjältedåd i den lilla staden Småtorp och ingen anar vem han är. Till sin hjälp har han sin lillasyster Molly, som verkar vara den som är hjärnan bakom dåden, i alla fall i den boken jag läste.

Jag förstår varför barnen väljer den här boken. Vem vill inte vara den där hjälten som räddar världen från skurkarna? Jag undrar förstås hur man klarar av att låta Megakillen förbli hemlig i bok efter bok. Någon måste ju komma på honom till slut.

Boken är skriven med ett lättläst språk och passar bra till ett barn som nyligen läst sig läsa. Det som är synd med böcker av det här slaget är att det inte blir något djup i karaktärerna. Huvudpersonerna är hjältar och skurkarna är skurkar.

En sak till som är synd är att lillasyster Molly har en minst lika viktig roll som Megakillen men det märker man inte förrän man läser boken. Och trots det är det bara Megakillen som är hjälten. Om jag hade skrivit böckerna så skulle jag ha låtit dem heta Megahjältarna.

Samtidigt är jag glad att det finns böcker som passar för de som nyss lärt sig läsa. Och jag som vuxen kan ju tipsa flickorna om boken, och viska att det finns en tjej som är minst lika stark som killen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *