Ett hus utan speglar

ett-hus-utan-speglar

Text Mårten Sandén               Bild Moa Schulman                  Ålder 9-12 år

Hela boken handlar om ett mystiskt hus, där man har samlats för att vaka över en gammal släkting som ska dö. Kusinerna leker kurragömma i det gamla huset och går in i en garderob som leder till i en magisk värld.

Det är en ganska psykologisk bok, om människor som mår dåligt. Huvudpersonen, Thomasine är 11 år och mår dåligt efter att ha förlorat sin lillebror. En och en går de in i den magiska världen och kommer ut och är helt förändrade.

Mårten Sandén har fått pris för boken (Bästa barnboksvideo) och jag förstår att det är en bok som tilltalar oss vuxna. Jag undrar dock om barn i åldern 9-12 år läser boken. Det är ett lugnt och fint tempo i boken och den bearbetar sorg. Därför tycker jag nog att den passar bättre för tonåringen.

Det jag funderar på när jag läser boken är att det är så modernt med fantasivärldar i barnböcker idag. Är det J.K. Rowling som har fått oss att läsa fantasy? Eller har vi alltid läst fantasy? Både Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio är ju fantasy. Och innan dess var det ju Nils Holgersson. Det kanske bara är så att sagans ingredienser är oslagbara.

En annan sak jag funderar på är att vi låter barnen läsa böcker som vi sedan inte hjälper dem att bearbeta. Den här boken behöver bearbetas, speciellt om man bara är 9 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *