För alltid… av Ingelin Angerborn

För alltid

Nora fyller snart tretton år och tillbringar sommarlovet hos sin mammas bästis, som är konstnär och bor i ett ensligt hus mitt ute i skogen. Redan på första sidan förstår vi att det kommer att handla om något spökligt. Ett obebott hus, en massa damm, obegripliga händelser och en hel del rysningar och mod. Lägg därtill en dos åskoväder, mystiska sms och obehagliga drömmar.

Nora har en lite udda familjesituation som ger en extra krydda till boken. Hon har aldrig haft någon pappa och under hela boken är mamman ute på en pilgrimsvandring i Spanien. Nora får bo hos mammans bästis, en härligt annorlunda person. När jag läser boken slås jag av vuxenvärldens karaktärer. De här båda kvinnorna är inte alls tillrättalagda. De är människor med allt vad det innebär. Och det ger boken en friskhet.

Boken tillhör skräckgenren med spöken som centralt tema men den handlar också om kärleken till mamman och längtan efter pappan.

Jag slås av Angerborns här-och-nu-språk med mycket dialog och driv. Hon använder cliffhangers som gör att jag hela tiden vill fortsätta att läsa. Det tror jag är en nyckel för att locka våra ungdomar att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *