Tiara och Dr Martens av Meg Cabot

tiara och dr Martens

ålder: tonår

 Vem visste att den här boken är detsamma som En prinsessan dagbok? Inte jag i alla fall.

Jag plockade ut den ur hyllan på biblioteket efter min litteraturlista. Boken var rosa men inte förstod jag det.

Men när jag tog fram den för att börja läsa insåg jag att jag hade boken som låg bakom filmen i händerna. Sen ser jag nu att det finns åtskilliga böcker att fortsätta läsa om man vill ha mer.

Om du inte kan handlingen: En alldeles vanlig, alldaglig flicka upptäcker en dag att hon inte alls är så vanlig. Hon är prinsessa. Vem har inte drömt om det någon gång? Att vara någon speciell. Att få upprättelse. Det här är en Askunge-saga om den osynliga, fula, okyssta tjejen som får sin förvandling på skolbalen.

Jag gillar tonen och språket i boken. Genom att göra boken till en dagbok får läsaren verkligen följa huvudpersonen inifrån. I dagboken kan man skriva lite allt möjligt och vår huvudperson skriver också listor på vad hon ska göra i sin dagbok, t.ex. att sluta ljuga. Det blir ett komiskt och igenkännande inslag.

Jag gillar dagboksformatet. I det kan man visa alla sina fula tankar, alla svagheter, all ilska. Det blir naket och i det som utelämnas ser läsaren det som personen själv inte ser. Men svagheten med boken är att den här huvudpersonens fula tankar inte är så speciellt fula. Hon har ju inte gjort så mycket fel. Men det är nog det som den unga läsaren gillar, någon att se upp till.

Det finns många bra karaktärer som höjer boken, speciellt hennes bästa vän Lilly och hennes farmor, som inte är så speciellt trevlig. Det är kul. Amelia själv (huvudpersonen) är kanske överdrivet fixerad vid sitt utseende men jag förstår att många unga tjejer är det så även om jag vänder mig emot det så kan nog många känna igen sig i det.

Titeln fattar jag inte alls. Tiaran köper jag men den där Dr Martens måste ha skymtat förbi utan att jag såg honom.

Jag funderar på målgruppen. Vilka läser den här boken? Och vilka erkänner att de läser den? Jag tror att det är yngre tjejer 9-12 år som läser den men jag tror att den vänder sig till tonåringar. Rätta mig om jag har fel. Om jag har rätt så är språket på fel nivå. Och då förstår jag om man väljer att se filmen istället.

Jag väljer boken framför filmen.

Bert, Bridget Jones, Greg. Hur många dagböcker ryms på marknaden? Jag blev faktiskt lite inspirerad.

2 reaktion på “Tiara och Dr Martens av Meg Cabot

  1. Dr Martens är väl ett stövelmärke? Lite tuffare kängor, tror jag. (Sådana som Eja drabbas av…) Nu minns jag inte filmen så noga, men var det inte någon hon blev kär i som åkte motorcykel eller så? Så hennes val blev att handla om prinsessvärlden, eller att dra iväg med den där killen. (Eller både och?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *