Förläggarlegenden Rod Bengtsson i Åstugan

astugan-3-480x210

Jag har åkt på skrivträffar flera gånger om året under flera år. Konceptet har oftast sett likadant ut varje gång. Vi har läst varandras texter i förväg och sen grottat ner oss i texterna under en hel helg. Det är inte klokt vad man kan prata ut och in om några sidor under två dygn. På söndagen har vi landat i våra respektive verkligheter igen, helt utmattade, men fyllda av kreativ energi.

Nu skulle jag åka på en skrivträff med min nya skrivgrupp. Det är inte så att min gamla har försvunnit, men efter kursen på Linnéuniversitetet ”Att skriva barn- och ungdomslitteratur” har vi nu bestämt oss för att hålla kontakten.

Nina Statheus tog taktpinnen och bjöd hem oss till sitt café utanför Nyköping, www.astugan.com. Den här skrivträffen såg inte alls ut som jag var van vid. Nina hade bjudit in en förläggarlegend till träffen.

Rod Bengtsson, f.d. förläggare på Bonnier Carlsen, satt runt fikabordet och delade med sig av sina erfarenheter och råd till vår lilla skrivargrupp. Det var magiskt.

Jag vet inte vad det är för hjärnspöken jag brottas med, men jag hade aldrig kommit på tanken att bjuda in en förläggare. Tack Nina för att du visade att det var möjligt. Och tack Rod för att du kom.

Det jag kommer att bära med mig från den eftermiddagen är följande ord från Rod Bengtsson:

 • Var en aktiv läsare! Analysera varför boken du läser är bra!
 • För en läslogg på böcker du har läst där du skriver en kort sammanfattning av dina tankar.
 • Vi fick lite boktips. Bland annat sa han åt oss att läsa Håkan Nessers ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Jag läste den för många år sen och minns inte att jag tyckte speciellt mycket om den. Enligt Rod har den allt en bra bok behöver och du som författare kan lära dig mycket genom att läsa den. Så det blir väl bara till att läsa om den. Vi diskuterade även Lena Anderssons bok ”Egenmäktigt förfarande”. Den ska också ge oss blivande författare en massa lärdomar. Jag läste den i somras och inser att jag nu måste läsa om den för att se vad jag missade för lärdomar.
 • Det där med att stjäla, www.boktjuven.se! Rod säger att det är helt okej. Så jag ska nog hålla ögon och öron lite mer öppna hädanefter.
 • Vi pratade följebrev. Det ska handla om manuset, tankar runt vad du tänkt dig, var du hämtat stoffet, vad du vill säga osv.
 • Låt inte vem som helst läsa ditt manus! Låt någon som läser mycket läsa det, någon du litar på.
 • Ge inte upp! Det säger alla verkar det som.

Jag åkte hem från skrivträffen full med energi. I bilen hem insåg jag att jag missade en av bloggarens viktigaste sak: att fotografera. Så jag stjäl en bild från www.astugan.com .

Jag blir nog aldrig en fullfjädrad bloggare. Men jag tänker ALDRIG ge upp skrivandet.

6 reaktion på “Förläggarlegenden Rod Bengtsson i Åstugan

 1. Åh så roligt med en ny skrivgrupp, kul att ni bestämt er för att hålla kontakten! Jag tror att alla nya intryck är bra, och vi har ju hållit på så länge på ungefär samma sätt att det måste vara bra att testa andra sätt att träffas och prata skrivande också. Vilken otroligt bra idé att bjuda in en förläggare sådär. Coolt att hon ordnade det. Och tack för att du delar med dig av erfarenheterna här på din blogg. 🙂
  Kram!
  /Liv

  • Tack Liv. Ja, det är alltid roligt med nya intryck. Våra skrivträffar har varit helt magiska, men nu är det nya tider, nya vindar, nya former. Och då passar det ju jättebra att träffa andra skrivvänner. Nina var störtcool som vågade ringa runt och boka in både en författare och en förläggare till vår lilla träff (vi var fem stycken). Nu blev det bara förläggaren som kunde komma den här gången. Och det var inte så bara. Nu har caféet gått i vinteridé. Men det kommer väl en vår så småningom. Lycka till med ditt skrivande, Liv.

 2. Det låter ju helt fantastiskt! Väldigt mycket bra tips på listan 🙂 Tack för att du delar med dig. Ja, just det där med att aldrig ge upp skrivandet är väl det absolut viktigaste av allt.

  Låter väldigt inspirerande att träffa nya skrivarvänner 🙂 Och särskilt när ni skriver i samma genre (åtminstone delvis, antar jag?). Saknar er alla i vår lilla skrivgrupp, men det dröjer väl tills vi kan få till en träff igen.

  Kramar!
  /Linda

  • Det är alltid inspirerande att prata om skrivande. I fredags var jag med på ett webbseminarium på en timme för Ann Ljungberg. Bara det gav mig en kick. Nu sitter jag och funderar på om jag ska anmäla mig till hennes webkurs ”Romanskolan”
   http://simplesignup.se/event/10700-lillastora-eller-xl-romanskolan.
   Det liknar nog skrivträffar egentligen, men det låter spännande att skriva en roman på en bestämd tid (Nanowrimo) och ha löpande coachning.
   Det skulle vara kul att göra något sådant tillsammans med någon. Då befinner man sig i samma situation.

   • Vad roligt!

    Jag har också funderat precis i dagarna på om jag skulle anmäla mig till hennes lilla romanskola. Det verkar just så otroligt roligt och förmodligen väldigt lärorikt. Lite som att ha en lektör igenom hela processen Men jag tvekar lite för att jag känner att det antagligen skulle passa bättre till ett helt nytt manus, istället för till det här som redan är över fyra hundra sidor. Och för att det är en ganska stor kostnad och att jag hade tänkt lämna manuset till en lektör om kanske ett halvår om jag bara lyckas bli klar och redigera lite. Men jag vet inte. Vad tror du? Det vore ju sjukt roligt om vi gjorde det samtidigt.

    Kram!
    Linda

    • Ja, det är nog både roligt och lärorikt att skriva en roman och samtidigt hålla en lektör i handen. Det vore ju ännu häftigare att samtidigt hålla en skrivarvän i den andra handen. Jag tänker mig att det ska vara en ny roman. Om man tittar på upplägget så handlar det om synopsis och karaktärer de första kursbreven. Men egentligen kanske det skulle kunna gå lika bra med ett manus som man har fastnat lite i. Det viktiga är väl att man är medveten om att det bara är 6 sidor man kan skicka in per kursbrev ( i alla fall till den lilla romanskolan). Det blir alltså ingen helhetsrespons.
     Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska anmäla mig. Det handlar om hur det går med min slutredigering av barnboken. När den blir hyfsat klar ska jag slänga mig in i en ny roman. Men inte förrän då. Det blir för kaotiskt i hjärnan annars.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *