Då var utgivningsprocessen igång då

IMG_1522

Det tog en månad från det att vi skrev under förlagsavtalet tills de hände något. Så här i efterhand kan jag tycka att det gick förvånansvärt snabbt för min förläggare att detaljläsa. Jag menar, han måste ju ha annat att göra. Det trillar ju in manus konstant.

Det var med nyfiken bävan som jag öppnade manushögen. Hur skulle sidorna se ut? Skulle de vara fullklottrade med bläck? Skulle det vara ett hästjobb jag hade framför mig? Han hade tidigare sagt att det inte var så mycket att redigera. Men vad betydde det egentligen?

Läsaren vill inte känna sig dum

Jag har nu gått igenom de första 30 sidorna och jag är lugnad. Och glad. Det finns anteckningar på de flesta sidorna. Och på några sidor finns det flera bläcknoteringar. Det handlar mest om strykningar. Jag tycker att jag redan har strukit mycket. Mina skrivarvänner har varit på mig. Men jag ser att det blir bättre när jag använder deleteknappen. Det mesta handlar om att jag har en tendens att förklara det jag redan har gestaltat. Bara så där för säkerhets skull. Min förläggare sa att läsaren inte vill känna sig dum. Nej just det. Det har jag hört förr.

I flera timmar diskuterade vi. Det var utgivningsdatum, titel, omslag, marknadsföring, releasefest och allt annat mellan himmel och jord. Nu börjar titeln ta form. Jag skriver inte ut den än för den är inte helt klar. Och om sanningen ska fram är jag nog lite rädd. Vad kan hända? Ingen aning. Men jag är ju nybörjare på det här området.

Ett helt år för att göra en bok!

Det hade jag aldrig trott. Men ett år går fort (har jag i alla fall tyckt tidigare) så jag ska nog kunna ge mig till tåls. Det är en del redigerande före sommaren och sen blir det omslag och baksidestext och sånt där. Men i höst ska allt vara klart. Och då inträder väl den där riktiga väntan. Då gäller det att ha något annat att skriva så att man inte biter ner naglarna helt.

6 reaktion på “Då var utgivningsprocessen igång då

 1. Ooh vad spännande och roligt det är! Det ska bli en bok, en riktig bok. Jag kan verkligen förstå att du bävade inför att se vad din förläggare hade kommenterat, man har ju hört om folk som fått tjugo markeringar per sida eller så 😉 Vilken känsla. Alltså, jag är så NYFIKEN!!! Jag måste ju vänta så länge på att få läsa….

  Kramar!

  • Ja faktiskt är det jätteroligt att redigera. Det trodde jag inte.
   Jag kollade slumpvis tio sidor och fick det till trettiotre ändringar av olika slag. Sex av dem var grammatik men resten var strykningar. Det handlar inte om stora partier text utan mer om enstaka meningar. Det är inte oöverstigligt men det är ju en hel del.
   När jag har gått igenom manuset och ändrat det jag tycker ska ändras ska han läsa det ännu en gång och sen kommer det väl ännu fler ändringar. Det är en del arbete som kvarstår alltså. Men det känns JÄTTESKÖNT att det blir ordentligt gjort. Och hittills har jag hållit med honom om nästan alla ändringar (jag har kommit till sidan 50).

 2. Åh så spännande! Titel! Omslag! Du får berätta när du vet mer! 🙂

  Kul att din förläggares kommentarer var i linje med det vi pratat om tidigare. Det blir ju ett slags respons på vår respons. 😉 Jag ser så otroligt mycket fram emot att få läsa boken i sin slutgiltiga form. Och att få höra mer om vägen dit. Heja heja heja! 😀

  Kram!
  /Liv

  • Ja, hans kommentarer skulle kunna vara dina ord. Ni måste ha gått i samma skola 🙂
   Jag kan inte låta bli att ge ett exempel som jag har framför mig precis i denna stund. Du kommer att skratta, Liv. Och jag ser det så tydligt nu. Men Tomas, min förläggare, menar att det ibland kan vara en nödvändig väg att skriva ut känslor. Det är en hjälp på vägen.
   Men här kommer alltså meningen som har ett stort tjockt streck över sig:
   ”Jag är gråtfärdig och fylld av giftiga tankar när jag ska försöka hitta tillbaka till konversationen.”
   Jag ser att jag gestaltar det i konversationen som följer. Så nu ryker en hel del av mina darlingar. Men det blir tydligt för mig att texten blir mycket bättre så här.
   Tack för alla heja-rop.

 3. Oooh, spännande spännande spännande! Ah, att snacka releasefest redan nu är ju helt… Inte vet jag, otroligt! Men säkert är det bra att det ligger ett helt år framåt, så man hinner förbereda sig dels mentalt och dels praktiskt. Egen firma och planera turné och allt vad det kan vara. + Börja på något nytt, kanske, och komma en bit på det. Och vara lite ledig. Allt sånt där man kanske inte kommer hinna sedan… Ah, men så spännande!

  • Ja, spännande är det. Men just nu ligger jag och tittar i taket och tänker att det kan ju vara en bra plats att tänka ut nya böcker. Men det blir inga historier. Inte just nu i alla fall. Jag har alldeles nyligen skrivit klart mitt barnboksmanus och skickat in det till några förlag. Och just nu är jag i det där ingenmanslandet mellan olika manus. Funderar lite på att prova att skriva en novell. Kanske att den dyker upp någonstans i taket. Och kanske att jag läser in den i stället för att skriva. Vi får väl se vad som händer.
   I vilket fall som helst har jag juni på mig att redigera Ellen. Och just nu kan jag inget göra mer än att studera taket. Låter jag bitter? Jag försöker att hålla modet uppe. Men en hjärnskakning kunde inte ka kommit mer olägligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *