Dramaturgi

IMG_1534

Så här såg min garderobsdörr ut för någon vecka sedan. Jag var i slutskedet av mitt barnboksmanus. Jag hade skrivit om en hel del gånger. Jag hade skickat till ett förlag i januari, utan att ha fått svar. Jag hade ångestdrypande vågat ringa till förlaget och försynt frågat vad som hänt, men inte fått något riktigt svar. Vänner hade läst och en skolklass hade lyssnat och gett respons.

Då, började jag fundera på dramaturgin. Och så styckade jag upp handlingen i små post-it-lappar och började tapetsera. Det var ganska roligt. Jag flyttade om lapparna flera gånger. Såg partier som behövde förstärkas och slängde mig över datorn.

När det var gjort och manuset var klart för andra gången slog jag i huvet och fick dataförbud. Aj, aj, aj.

Nu har jag i alla fall fått in manuset till några förlag. Jag bestämde mig för att tre till förlag skulle få äran att läsa det över sommaren. Det tar ju så lång tid att skicka till ett förlag i taget.

Och nu inträder den där mellanperioden. Tiden mellan manus. Jag har ju min redigering av det där manuset som ska bli en bok i april. Men jag måste vänta tills doktorn ger klartecken.

Tills dess ligger jag och lyssnar på ljuden utanför; någon som borrar i gatan, en boll som studsar, ett barn som skrattar…

2 reaktion på “Dramaturgi

 1. Oj, vad jobbigt med dataförbud! Hoppas det är bra nu?

  Men kul med postit-lapparna! De har verkligen hjälp mig också 🙂 Det är så skönt när man får en lite mer visuell bild av dramaturgin, det blir mycket lättare att tänka då, tycker jag. Du är så fantastisk som bara skriver klart och skickar in saker på löpande band, otroligt imponerande!

  Kram!

  • Hörru du. Det låter som om det bara rinner böcker ur mig, den ena boken efter den andra. Boken om Ellen tog nog fem år att skriva. Sen tog det ett år att hitta ett förlag som ville ge ut den. Och nu tar det ett år till innan den blir bok.
   Men det är sant att jag har skrivit en barnbok på ett år ungefär. Fast barnböcker tar nog kortare tid rent generellt. Det finns en naturlig förklaring för det är ju inte så många ord.
   Men nu gäller det att hitta förlag till den och samtidigt börja skriva på något annat.
   Och du, jag har inga småbarn, inte ens några tonåringar längre (nästan). Och jag har en man som uppskattar när jag grottar in mig framför min dator för då får han grotta in sig framför sin.
   Så din tid kommer nog när du kan känna att du är färdig med ditt manus och börja på nästa.
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *