Skrivandets slutskede

Iphone nov 2013 435

I det här soffhördet satt jag igår och skrev det sista på mitt manus, eller i alla fall det sista för den här gången. Jag läste och läste om och skrev och skrev om. En sommarstuga är en perfekt plats för skrivande. Inga måsten alls. Inga störande element. (Bara ett elelement för att hålla värmen.) Enda avbrotten är när magen kurrar. Eller när det är dags för en balja kaffe.

När jag visste att det sista ordet var ändrat och manuset var klart för att lämnas ifrån mig var jag helt utmattad. Och lättad. Och livrädd. När man är inne i skrivandet lever man ju med karaktärerna så nära inpå sig. Nu var det skönt att slippa ifån dem ett tag. 

Det är klart att jag har ju min skrivgrupp som har läst mitt manus fram och tillbaka i flera år, så jag har ju fått respons på manuset under åren. Mina skrivvänner börjar nog bli ganska så trötta på min huvudperson vid det här laget. Jag har även skickat manuset till förlag (tyvärr för tidigt), och fått refuseringsbrev. Jag har gjort en rejäl ansiktslytfning med stora bearbetningar och nu är manuset alltså färdigt för andra gången. 91 000 ord har jag nu lämnat ifrån mig.

Den här gången ska jag vara lite mer noggrann, strategisk, och har därför tagit kontakt med en lektör. Naturligtvis kommer jag att bli helt knäckt om hon kommer tillbaka med förslag på stora förändringar. En tredje omarbetning. Pust! Samtidigt är det ju det jag betalar henne för. Och det är ju därför jag har skickat manuset till henne. Fast egentligen vill jag ju att hon kommer tillbaka och säger att manuset är fantastiskt och inte behöver ändras någonstans :-).

Nu inträder en nervös väntan i avvaktan på lektörens dom. Och under tiden ska jag börja på ett nytt skrivprojekt. Just nu har jag inte den blekaste aning om vad jag ska skriva om. Jag har några påbörjade projekt men det vore roligt att börja på något helt nytt. På fredag nästa vecka ska jag ha en plan. Tills dess ska jag läsa barnböcker, för mitt nästa manus ska vara en barnbok.

Behöver barn ett mysterium? Jag är lite rädd för det. Barnen i min klass (årskurs 2) plöjer deckare. Nu har jag lånat en hög barnböcker på biblioteket och ska försjunka i dem ett tag framöver. Och så ska jag förhöra mig i min klass om vilka ingredienser som behövs i en bra bok. Jag återkommer om det.

En reaktion på “Skrivandets slutskede

  1. Ska bli intressant att höra vad barnen säger!

    Lycka till med ditt manus också, och det ska bli spännande att höra vad lektören säger! *nyfiken*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *